2015’yılından sonra artan yabancıya konut satışının ana sebebi, yabancıların Türk vatandaşlığı edinebilme hakkı kazanması. Belirli şartları yerine getiren yabancı uyruklu kişiler Türk vatandaşlığı için başvurabilme hakkını elde ediyorlar.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Mart ayında açıklanan , konut satış istatistiklerinde geçen yılın aynı ayına göre yabancıların konut alımlarında yüzde 31’lik artış var ve sadece Mart 2022’de 5 bin 567 adet yabancıya konut satıldığı belirtildi.
Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 245 konut satışıyla İstanbul alırken, 1434 konut ile Antalya ve 347 konut satışıyla Ankara izledi.
Tüm bu rakamlara bakılınca yabancıya nasıl konut satışı yapılır sorusu da önemli bir soru haline geldi.
Bu sorunun cevabı; 2644 numaralı Tapu Kanunun 35. Maddesinde bulunmaktadır. Bu maddede bahsedilen; kanuni sınırlamalar çerçevesinde, ülke menfaatine ve uluslararası ilişkilere uygun kişilerin Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilmeleri mümkündür. Yine aynı maddede yabancılara gayrimenkul satışı hakkında sınırlamalar getirilerek; yabancı uyruklu kişilerin edindikleri mülklerin ülke sınırları içerisinde 30 hektarı ve özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde 10’unu geçmemesi kaydıyla konut edinebilmeleridir.
Türk vatandaşlığı isteyen yabancıların konut satın alma işlemleri hakkında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Bu hususlar Dış İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye’de Yabancıların Taşınmaz Edinimi Rehberi içerisinde yer alıyor.
Bu rehbere ulaşmak için; https://www.mfa.gov.tr/yabancilar-icin-rehber.tr.mfa adresine gidebilirsiniz.
Yabancıya Konut Satışında İstenen Belgeler
- Taşınmaza ait Tapu Senedi Belgesi veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi.
- Kimlik belgesi veya pasaport.
- İlgili belediyeden alınan Emlak Rayiç Değeri Belgesi.
- Taşınmaz Değerleme Raporu.
- Binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi.
- Satıcının ve alıcının 6 ay içinde çekilmiş fotoğrafları. Satıcı için 1 adet, alıcı için ise 2 adet fotoğraf gereklidir.
- Gerekliyse, Türkçe bilmeyen taraflar için yeminli tercüman.
- Yurt dışından vekaletname ile işlem yapılmak isteniyorsa, tercümesiyle birlikte vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği. Yurt dışında düzenlenen bu vekâletnamelerin Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliği tarafından düzenlenmesi gerekir.